Hoe eerder we een beperking onderkennen, hoe meer problemen in de ontwikkeling we kunnen voorkomen of verkleinen. Met extra hulp, intensieve zorg en therapie helpen wij uw kind zich verder te ontwikkelen. Daarnaast betrekken we het hele gezin bij de zorg. We geven jullie advies over hoe jullie omgaan met uw zoon, dochter, broertje of zusje.
Vroegrevalidatie bij kinderen van 0 tot 4 jaar
Uw kind is tussen 0 en 4 jaar oud. Maar u merkt dat het zich langzamer ontwikkelt dan leeftijdsgenootjes. Uw zoon of dochter beweegt anders of heeft moeite met praten. Ook heeft u het gevoel dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind achterblijft.
De achterstand kan een gevolg zijn van een:
- genafwijking of syndroom
- niet aangeboren hersenafwijking
- moeilijke start bij de geboorte door bijvoorbeeld vroeggeboorte
- chronische ziekte
- algemene ontwikkelingsachterstand
Aanmelden
Uw huisarts of specialist heeft u doorverwezen naar onze kinderrevalidatiearts. Hij of zij luistert naar uw verhaal en uw vragen. Als de arts denkt dat het nuttig en zinvol is dat uw kind bij Adelante in behandeling komt, dan nodigen wij u uit voor een rondleiding. U leert dan ook het team van Vroegrevalidatie kennen.
Beslist u daarna uw zoon of dochter bij ons aan te melden, dan helpen wij u verder met de intakeprocedure.
Kosten
De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van klinische revalidatiebehandeling en verblijf in de Valkhorst op basis van de indicatie 'klinische revalidatiezorg'. De revalidatiears kan een indicatie hiervoor afgeven. Ook de kosten van poliklinische revalidatiebehandeling vergoedt de ziektekostenverzekering op basis van de indicatie 'poliklinische revalidatiezorg'. Ook dit kan worden geïndiceerd door de revalidatiearts.
Behandeling
Komt uw kind bij ons in behandeling, dan hebben we verschillende behandelvormen. Het ligt aan de aandoening van uw kind en de hulpvraag welke behandelvorm het meest geschikt is.
De vroegrevalidatie biedt in de vorm van dagbehandeling verscheidene behandelingen en mogelijkheden aan. Kinderen kunnen door middel van consulten bij de revalidatiearts en screeningen door de therapeuten in hun ontwikkeling gevolgd worden.
Soms is hiervoor een psychologisch onderzoek nodig. Ook kunnen kinderen door de revalidatiearts worden gezien samen met de orthopedisch instrument- of schoenmaker, als zij speciale schoenen of onderbeenbeugeltjes nodig hebben. Sommige kinderen hebben hulpmiddelen voor het zitten en voor de verzorging thuis nodig. Hierbij speelt de ergotherapeut een rol.
Zie ook de flyer over het orthesespreekuur.
De revalidatiearts kan u verwijzen naar één van onze therapeutische peutergroepen. In deze groepen hechten we grote waarde aan veiligheid, aandacht, rust en contact met andere kinderen. Plezier en uitdagingen zijn echter net zo belangrijk.
In de eerste 6 tot 8 weken na de start, observeren wij uw kind nauwgezet. Dit geeft ons een goed beeld van de ontwikkelingsmogelijkheden van uw kind. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op.
Dan begeleiden we uw zoon of dochter een aantal dagdelen per week intensief begeleid in één van onze 4 therapeutische peutergroepen: Mol, Egel, Eekhoorn (locatie Valkenburg) en Dikkertje Dap (locatie Venlo). De vaardigheden die hij/zij leert zijn relevant in het dagelijkse leven en bevorderen de motoriek, communicatie, spel, denkontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
We vinden het heel belangrijk dat uw kind zich vertrouwd en veilig voelt bij ons. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan. Door de juiste balans tussen veiligheid, spel en therapie creëren we de ruimte voor een optimale ontwikkeling.
Meer informatie vindt u in de flyers: De Therapeutische Peutergroepen en Babypeutergroep Mol in Valkenburg en Dikkertje Dap binnen Ulingshof in Venlo.
Het kan voorkomen dat uw kind tijdelijk of langdurig verpleegkundige zorg, intensieve begeleiding en therapie nodig heeft. Bij de klinische afdeling De Valkhorst van Adelante in Valkenburg a/d Geul kunnen kinderen en jongeren met een lichamelijke, meervoudige of zintuiglijke beperking tijdens hun revalidatiebehandeling verblijven.
Hierbij gaan we uit van een behandelplan dat speciaal voor uw kind wordt opgesteld. De hierbij behorende behandelingen zijn er op gericht om thuisplaatsing weer mogelijk te maken. De duur voor opname in De Valkhorst is afhankelijk van de hulpvraag en revalidatiedoelstelling van uw zoon/dochter. De klinische afdeling is gevestigd naast de mytylschool. Hierdoor kan, wanneer mogelijk, onderwijs plaatsvinden tijdens de revalidatiebehandeling. Lees meer over De Valkhorst in de brochure: "Bijna weer thuis: verlengde (revalidatie)zorg van een ziekenhuisopname".
Heeft uw kind geen revalidatie-indicatie, maar wel intensieve medische verpleging nodig? Dan kunt u een beroep doen op Contigo medische kindzorg van Adelante. Ook is een combinatie van poliklinische revalidatiebehandeling en Contigo medische kindzorg mogelijk.
Behandelteam
Onze teams bestaan doorgaans uit een kinderrevalidatiearts, therapeutische peuterleidsters, psycholoog, pedagoog, maatschappelijk werker, logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegkundige en een diëtiste. Binnen de therapeutische peutergroep is de peuterleidster verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Verder kunt u ook een arts-in-opleiding aantreffen.
De professionals stemmen onderling voortdurend af. Ze werken intensief samen om uw zoon of dochter op de beste manier te stimuleren. Zo zijn de therapeuten ook regelmatig aanwezig in de groep om kennis uit te wisselen en over te dragen. En is de dagverpleging altijd binnen handbereik.
Afstemmen met ouders/verzorgers
Wij hechten veel waarde aan een goede afstemming met u als ouder(s)/verzorger(s). Samen kijken we naar de mogelijkheden en kansen voor uw kind.
De kindbespreking
Ouder-kind ochtend
Wij organiseren met regelmaat ouder-kind ochtenden met een bepaald thema zoals communicatie of ergotherapie. Op een laagdrempelige manier leert u spelenderwijs uw zoon of dochter te stimuleren. De oefeningen kunt u ook thuis doen.
Een mooi voorbeeld van ouderbetrokkenheid, is de pedagogische wegwijzer. Deze wegwijzer hebben ouders en het team Vroegrevalidatie samen ontwikkeld. Wij noemen ze de “5 steuntjes in de rug” die ondersteuning kunnen bieden bij de opvoeding van het jonge kind met een primair lichamelijke beperking.
Als uw kind wordt behandeld bij Adelante in Valkenburg a/d Geul kunt u logeren bij de Ronald McDonald Kindervallei. De Kindervallei ligt naast Adelante. Tegen een geringe vergoeding kunt u hier logeren of gebruikmaken van de voorzieningen.
Digitale zorg of eHealth
Afstemmen kan tegenwoordig ook heel goed digitaal. Dat noemen we ook wel Digitale zorg of eHealth. Dit betekent dat u niet altijd naar Adelante toe hoeft te komen. Vraag gerust naar de mogelijkheden die we bij Adelante hebben. Het geeft soms een adempauze en rust in de zorg voor uw kind.
Het verhaal van Jaimz
Jaimz is bijna twee jaar oud als hij mag starten bij Dikkie Dik, een van de Therapeutische Peutergroepen van Adelante in Valkenburg. Alles is natuurlijk nieuw en spannend. Voor hem maar zeker ook voor zijn ouders, Séverine en Eric Frusch. Met het XYY syndroom* is hij echter op zijn plekje bij Adelante. Hij voelt zich al snel op z’n gemak en krijgt - net als zijn ouders - de begeleiding die hij nodig heeft. De afgelopen twee jaar heeft hij een enorme groei doorgemaakt. Een bijzondere tijd die hen alle vertrouwen heeft gegeven voor de toekomst.