Zijn moeder vertelt: “We hadden nog nooit van de therapeutische peutergroep gehoord. Na een gesprek met de revalidatiearts Lucianne Speth en pedagoog Marleen Philippens, kregen we te horen dat hij mocht starten. Dat was in november 2019. Jaimz was nog net geen 2 jaar oud. We waren erg benieuwd hoe hij zou reageren. De juffen waren heel lief en stelden hem meteen op z’n gemak. Ze gaven hem voldoende tijd om even te wennen. We hebben zelf in het begin ook wel een tijdje nodig gehad om erachter te komen hoe het reilt en zeilt binnen Adelante. In het begin ben je een leek en weet je praktisch niets. Het was daardoor ook niet altijd even duidelijk en dat maakte het soms moeilijk. Uiteindelijk voelde het dankzij de juffen en andere medewerkers toch snel vertrouwd.”
Op de vraag hoe ze het revalidatieproces hebben ervaren reageren ze: “Het proces was ontzettend positief. Iedereen zet zich op zijn of haar manier voor de volle 100% in om Jaimz te begeleiden naar een zo’n hoog mogelijk niveau. Zijn ontwikkeling is in 2 jaar tijd ontzettend vooruit gegaan. We vonden het heel bijzonder om dit als ouders samen met Adelante mee te maken.” Vader vult aan: “Er wordt echt als één team samengewerkt. Om de 3 á 6 maanden bespraken we samen met alle therapeuten en revalidatiearts de voortgang van Jaimz. Samen keken we naar doelstellingen en op welke manier Jaimz deze doelen kon gaan behalen. Een proces dat we ook direct konden toepassen in de thuissituatie. Deze aanpak creëerde vertrouwen. We voelden ons als ouders zeer betrokken bij het ontwikkelingsproces van onze zoon.”
“Iedereen was zo lief voor Jaimz”, vertelt moeder. “Hij kwam altijd met ontzettend veel plezier naar de groep.” Sinds kort zit Jaimz op de basisschool. Hij was er snel aan gewend. Moeder vertelt: “De juf gaf aan dat je aan Jaimz kon merken dat hij het ‘schoolse’ principe al goed onder de knie had. Adelante was een hele goede voorbereiding op de vervolgschool. De therapeutische peutergroep is voor Jaimz een hele fijne en warme herinnering aan zijn eerste “school” ervaring.” Vader vult aan: “Zowel de begeleiding in de ontwikkeling van Jaimz, maar ook in die van ons als ouders, was voor ons heel prettig en ontzettend waardevol. Het is zeker niet gemakkelijk om te horen dat je kind een syndroom heeft, maar dankzij Adelante hebben we dit een plek kunnen geven. We gaan met heel veel vertrouwen de toekomst tegemoet!”
Op de vraag of ze nog tips hebben voor andere ouders is het antwoord: “Schroom niet om dingen te vragen als ze voor jullie niet duidelijk zijn. In het begin is alles nieuw. Het is dus echt niet raar als je iets niet weet. En probeer ook zoveel mogelijk betrokken te zijn in het proces dat je kindje doormaakt binnen Adelante. Dat geeft vertrouwen in je kind en in jezelf als ouder.”
*Het XYY-syndroom is een erfelijke aangeboren aandoening waarbij jongens een ontwikkelingsachterstand hebben als gevolg van de aanwezigheid van een extra geslachtschromosoom (Y-chromosoom). De kenmerken verschillen per persoon. Jongens kunnen er bijvoorbeeld langer over doen om te leren kruipen en lopen. Sommige jongens hebben meer tijd nodig om te leren praten. Er bestaat bijvoorbeeld ook meer kans op moeilijkheden met leren en gedrag.