Beter omgaan met chronische pijn - Grip
Je hebt al lang pijn. En welke behandeling je ook krijgt of welke arts je ook ziet, niets helpt. Of het helpt maar een tijdje. De pijn beïnvloedt je zo erg dat je veel dingen niet meer doet. Naar school gaan bijvoorbeeld of met vrienden of vriendinnen afspreken. Je hebt geen zin meer in je hobby of om andere leuke dingen te doen. GRIP helpt je anders om te gaan met je pijn. Zodat je weer plezier hebt in je leven!
Een korte animatie
Door Grip gaat pijn niet weg, maar je leven wordt weer leuk
Met Grip leer je hoe je anders omgaat met je pijn. Door Grip gaat de pijn niet weg, maar je leert hoe ze niet meer het allergrootste in je leven is. Je leert er minder aandacht aan te besteden. Hierdoor krijg je zin om weer dingen te doen, om af te spreken of wat je altijd leuk vond.
We betrekken ook de mensen die belangrijk voor je zijn bij het programma. Je vader en/of moeder, je broers en/of zussen, andere familieleden of een vriend of vriendin. Ons doel is dat iedereen in jouw omgeving beter leert omgaan met jouw pijn en jouw klachten. Dan wordt het leven voor jullie allemaal weer fijn.
Hoe dan, met wie en wanneer? We zetten het hieronder even voor je op een rijtje...
Het programma duurt 5 weken. Door de week woon je bij Adelante en in het weekend ben je thuis. Op woensdagavond kunnen je ouders, je familie of vrienden bij je op bezoek komen. Natuurlijk kun je altijd bellen. Zo zijn de mensen die belangrijk zijn toch dichtbij.
Dit programma volg je in een groepje van maximaal 8 jongeren. Iedereen is ongeveer even oud en jullie hebben allemaal pijn. De pijn heeft een grote invloed op jou en je leven.
De pijn voel je natuurlijk in je lichaam, maar ze heeft ook invloed op hoe je je voelt. Door Grip wordt dat anders. Om te weten hoe jij nu met de pijn omgaat, kijken we in het programma naar verschillende onderwerpen:
- hoe gaat je gezin, familie en vrienden met jouw pijn om?
- welke invloed hebben mensen op jou en de pijn?
- wat zijn jou gedachten over je pijn?
- hoe voel je je door de pijn?
- zijn er lichamelijke oorzaken voor de pijn?
- we geven uitleg over pijn
Als je op deze vragen antwoorden hebt, dan kun je gaan herkennen hoe jij op je pijn reageert. Ook herken je hoe jij en je familie of vrienden op elkaar reageren. Als je dat duidelijk ziet, dan kun je het ook gaan veranderen. En zal je anders op de pijn reageren en ermee omgaan.
Iedereen is anders en elk probleem is anders. Je krijgt dus een behandeling die helemaal bij jou past. Ook heeft iedereen zijn eigen doelen die hij wil bereiken met de behandeling.
Sommige onderdelen zijn voor iedereen hetzelfde:
- gesprekken met de groep
- individuele gesprekken met behandelaren
- gesprekken en activiteiten met je gezin
- groepsgesprekken voor ouders
- sporten met de groep, denk hierbij aan mountainbiken, fitness, survivaltocht
- kleine huishoudelijke taken
- schooltaken
Naast het werken aan je eigen doelen doen jullie ook leuke (creatieve) activiteiten zoals zwemmen en samen koken.
Een team begeleidt je bij programma:
pedagogisch medewerkers
GZ psychologen
fysiotherapeuten
een kinder- of revalidatiearts
een ergotherapeut
een verpleegkundige
een diëtist
Ook je gezin en anderen die belangrijk voor je zijn, doen mee aan het programma. Jouw klachten hebben namelijk invloed op het hele gezin. Iedereen gaat er anders mee om. Op vrijdag komen je ouders naar Adelante. Zo werken jullie samen aan een ander, leuker leven.
Na het programma van 5 weken, begin je aan je ‘nieuwe leven’.
We sluiten het programma af met een gesprek met jou, je ouders en het team van behandelaren. Daarin bespreken we wat nodig is om het goede, nieuwe gevoel vast te houden. Zodat jouw en jullie leven fijn blijft.
Om ervoor te zorgen dat je niets mist van school, krijg je ook les bij Adelante. De docent van het Adelante College overlegt met jouw docenten van jouw school, opleiding of stage over jouw lesprogramma.
In 2024 start Grip nog op:
- 2 november
Het verhaal van Bregje
Bregje heeft diabetes type 1 en deed ook mee aan Grip. In dit filmpje deelt ze haar ervaringen over dit klinische revalidatieprogramma bij Adelante en vertelt ze hoe het nu met haar gaat...
Ook meedoen aan Grip?
Meld je aan via je (revalidatie)arts/specialist!
Meer informatie
Anne deed mee met Grip
Anne Termeer had last van chronische vermoeidheid, veel hoofdpijn en voelde zich regelmatig angstig. Alles was teveel en alles leverde stress op. Met Grip kreeg ze het onder controle.
“Ik heb geleerd dat ik altijd een keuze heb!”
Meike kwam bij Grip binnen met de diagnose chronische pijnklachten. Klachten waar ze al 2,5 jaar mee rond liep. Samen met haar ouders zocht ze naar een oplossing maar ze leek steeds meer in een isolement terecht te komen. Bij Adelante leerde ze om haar grenzen te verleggen en om niet voortdurend met haar klachten bezig te zijn. Ze vond zichzelf weer terug.