DCD coördinatie-ontwikkelingsstoornis
Kinderen met DCD vertonen onhandige motoriek. Dit kan te maken hebben met coördinatieproblemen, een te lage of juist te hoge spierspanning, overbeweeglijke gewrichten, problemen met planning of een grote bewegingsonrust. Deze problemen kunnen apart voorkomen, maar veel vaker treden ze in combinatie op. Als uw kind te maken heeft met DCD, kan dit grote gevolgen hebben voor zijn of haar leven.
De diagnose
DCD staat voor Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald als 'stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen'. Kinderen met DCD maken een onhandige indruk en hebben problemen met handelingen die andere kinderen vaak moeiteloos uitvoeren. Deze problemen zijn voor elk kind anders. Ze knoeien of laten dingen uit hun handen vallen. Ze stoten zich vaker, vallen regelmatig en hebben meer moeite met dagelijkse handelingen zoals het aan- en uitkleden, het strikken van de schoenveters, het dichtmaken van knoopjes of het eten met mes en vork. Op school zie je vaker dat ze problemen hebben met schrijven, knutselen, bij het meedoen met de gymles of bij het plannen en organiseren bij verschillende taken.
Er zijn criteria opgesteld voor de diagnose DCD. Deze criteria worden nationaal en internationaal gebruikt. Kinderen met DCD verrichten dagelijkse activiteiten die motorische coördinatie vereisen, duidelijk slechter. Dit komt tot uiting in het later bereiken van motorische mijlpalen (zoals lopen, kruipen, zitten), in het laten vallen van voorwerpen, houterigheid, slechte prestaties bij sport, of een slecht handschrift. Daarnaast is de motoriek duidelijk van invloed op de schoolse prestaties of de algemene dagelijkse activiteiten. Er is geen sprake is van een neurologische of neuromusculaire aandoening en er is een normale intelligentie. In Nederland zijn landelijk afspraken gemaakt hoe de diagnose wordt gesteld. Deze zijn na te lezen op de landelijke site kinderrevalidatie.
Behandeling
Het is belangrijk motorische problemen van kinderen met DCD vroeg te signaleren. Een groot gedeelte van deze kinderen leert met de problemen om te gaan. Het DCD-kenniscentrum heeft diverse modules rondom de diagnostiek en de behandeling voor kinderen met DCD. Dit gebeurt zowel in groepsverband als individueel. Hoe de behandeling er precies uitziet, bespreken we uitgebreid met elkaar. Samen gaan we eraan werken om uw kind weer zo goed mogelijk te laten functioneren ondanks de klachten die het ondervindt.
Als uw kind in aanmerking komt voor poliklinische revalidatie volgt een uitgebreide screening. Tijdens deze screening vindt er observatie en onderzoek plaats om op alle gebieden een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van uw kind. Lees hier meer over deze vorm van behandeling.
Aanmelden
Uw huisarts of specialist verwijst uw kind naar de revalidatiearts. Via kinderrevalidatie Venlo kunt u een afspraak met de revalidatiearts maken. De revalidatiearts indiceert uw kind vervolgens voor eventuele behandeling.
Kosten
De kosten van poliklinische revalidatiebehandeling worden vergoed door de ziektekostenverzekering op basis van de indicatie 'poliklinische revalidatiezorg'. Dit kan worden geïndiceerd door de revalidatiearts.
Behandelteam
Het DCD-kenniscentrum bestaat uit een gespecialiseerd kinderteam waarin verschillende disciplines zijn betrokken. Denk hierbij aan een kinderrevalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en maatschappelijk werker.
Afstemmen met ouders/verzorgers
Wij hechten veel waarde aan een goede afstemming met u als ouder(s)/verzorger(s). Samen kijken we naar de mogelijkheden en kansen voor uw kind.
De kindbespreking
Digitale zorg of eHealth
Afstemmen kan tegenwoordig ook heel goed digitaal. Dat noemen we ook wel Digitale zorg of eHealth. Dit betekent dat u niet altijd naar Adelante toe hoeft te komen. Vraag gerust naar de mogelijkheden die we bij Adelante hebben. Het geeft soms een adempauze en rust in de zorg voor uw kind.
Wetenschappelijk onderzoek
VieCuri is topklinisch opleidingsziekenhuis. Daarom hechten wij grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Als DCD-kenniscentrum doen wij verschillende onderzoeken om onze zorg voor kinderen met DCD nog beter te maken.
Er is een nauwe samenwerking met verschillende organisaties en instanties in de regio. Het kan voorkomen dat deze naar ons verwijzen, maar ook dat wij doorverwijzen naar deze instanties.
Verder is het DCD-expertisecentrum aangesloten bij de landelijke werkgroep DCD. Het doel van deze werkgroep is initiëren van onderzoek, het uitvoeren van onderzoek en implementatie van recente wetenschappelijke ontwikkelingen in het werkveld. De diverse aangesloten centra, waaronder VieCuri Venlo, dragen bij aan ontwikkelingen op het gebied van DCD.
Meer informatie
Locaties en contact
In Venlo bevindt zich het DCD-kenniscentrum waar een speciaal kinderteam zich richt op het onderzoek en de behandeling van kinderen met DCD.