Daarnaast wordt het Expertisecentrum Tinnitus van Adelante per 1 december 2022 ondergebracht bij de academische werkplaats revalidatie Limburg. De academische werkplaats revalidatie is een samenwerkingsverband tussen Adelante zorggroep en UM/MUMC+. Tinnitus Expertise op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs worden gekoppeld, en slaan een brug tussen wetenschap en praktijk.
Tinnitus is een signaal in de hersenen dat als geluid wordt geïnterpreteerd en gaat niet altijd gepaard met gehoorverlies. Dit signaal kan leiden tot een chronische tinnitus beperking, wanneer mensen door de tinnitus angstig, bezorgd of geïrriteerd raken.
Naar schatting hebben 2,5 miljoen Nederlanders in enige mate een beperkende tinnitus. Een ernstige vorm kan mensen tot wanhoop of zelfs suïcidale gedachten drijven. In de media verschijnen hierover regelmatig berichten. “Steeds vaker zoeken mensen in hun wanhoop heil in ‘effectieve behandelingen’ in buitenland. Zij worden op hoge kosten gejaagd en hopen op een laatste redmiddel. Dit is frustrerend omdat het expertisecentrum Tinnitus op de hoogte is van alle effectief bewezen behandelingen en kan mensen adviseren. Sterker nog, in Nederland, bij Adelante, is een zeer effectieve en verzekerde behandeling voorhanden”, aldus Rilana Cima.
Het Adelante Kenniscentrum organiseert daarom op 12 januari 2023 een webinar voor verwijzers en patiënten om hun kennis en expertise te verspreiden.
Uit wetenschappelijk onderzoek van het Expertisecentrum Tinnitus (Adelante/UM/MUMC+) (2012-heden) blijkt keer op keer dat een tinnitus-gespecialiseerde cognitieve gedragstherapie bij patiënten met een chronische tinnitus (oorsuizen) beperking zeer effectief is. De behandeling is gericht op het ‘hertrainen’ van het brein, in de waarneming van een hinderlijke tinnitus met gebruik van Exposure (blootstelling).
Rilana Cima, gastprofessor aan de KU Leuven en onderzoekscoördinator van het expertisecentrum Tinnitus is, samen met Dyon Scheijen, klinisch-fysicus audioloog Adelante Audiologie & communicatie, grondlegger van deze behandeling. Cima publiceerde de resultaten, samen met collega-onderzoekers in een artikel in The Lancet.
De effectiviteit van de behandeling is verbluffend. Bij de meeste patiënten vermindert de tinnitusbeperking zo sterk dat hun kwaliteit van leven wordt hersteld.
Cima speelde daarna een sleutelrol bij het opstellen van de landelijke richtlijn tinnitus en de daaropvolgende nieuwe Europese richtlijn. Ook zorgde zij voor consensus over de behandeling van tinnitus en werd de vergoeding voor deze tinnitusbehandeling bij de meeste zorgverzekeraars in het basispakket opgenomen.
Naar aanleiding van de publicatie van de EU richtlijn werd in 2020 een subsidie van maar liefst 6 miljoen euro toegekend aan een groep van vooraanstaande tinnitus-experts, voor een grootschalig onderzoek in Europa. Onder leiding van Cima wordt een grote klinische trial in samenwerking met de KUL en het universitair ziekenhuis van Leuven uitgevoerd. Komend jaar worden de uitkomsten verwacht en gebundeld in het Kenniscentrum van Adelante. Deze zullen sterk bijdragen aan kennis over en de verdere ontwikkeling van effectieve tinnitusbehandelingen.
Aanmelden voor behandeling
Voor aanmelding van de tinnitusbehandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of KNO-arts. Lees meer