Anders omgaan met eten en weer lekker in je vel (Grip op overgewicht)
Je bent te zwaar. Daar kun je behoorlijk last van hebben. Zo kun je pijn aan je knieën hebben of je merkt dat je kortademig bent. Je gewicht kan er ook voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Hobby’s of andere leuke dingen doe je al nauwelijks meer. Misschien wordt je zelfs wel gepest.
Een korte animatie...
Door Grip leer je op een andere manier met eten om te gaan
Grip helpt je. Door dit programma van 5 weken leer je hoe je anders met eten omgaat. En dat je uiteindelijk weer een leuk leven hebt.
We betrekken ook de mensen die belangrijk voor je zijn bij het programma. Je vader en/of moeder, je broers en/of zussen, andere familieleden of een vriend of vriendin. Ons doel is dat iedereen in jouw omgeving beter leert omgaan met jouw overgewicht. Dan wordt het leven voor jullie allemaal weer fijn.
Hoe dan, met wie en wanneer? We zetten het hieronder even voor je op een rijtje...
Het programma duurt 5 weken. Door de week woon je bij Adelante en in het weekend ben je thuis. Op woensdagavond kunnen je ouders, je familie of vrienden bij je op bezoek komen. Natuurlijk kun je altijd bellen. Zo zijn de mensen die belangrijk zijn toch dichtbij.
Dit programma volg je in een groepje van maximaal 8 jongeren. Iedereen is ongeveer even oud en jullie hebben allemaal overgewicht. De ziekte heeft een grote invloed op jou en je leven.
Door je overgewicht heb je al lichamelijke klachten. Daarnaast heeft het ook invloed op hoe je je voelt. Door Grip wordt dat anders. Om te weten hoe jij nu met je overgewicht omgaat, kijken we in het programma naar verschillende onderwerpen:
- hoe gaat je gezin, familie en vrienden met jouw ziekte om?
- welke invloed hebben mensen op jou en je ziekte?
- wat zijn jou gedachten over je overgewicht?
- hoe voel je je door de overgewicht?
- we geven uitleg over overgewicht
Als je op deze vragen antwoorden hebt, dan kun je gaan herkennen hoe jij met je ziekte omgaat. Ook herken je hoe jij en je familie of vrienden op elkaar reageren. Als je dat duidelijk ziet, dan kun je het ook gaan veranderen.
Iedereen heeft zijn eigen doelen die hij wil bereiken met de behandeling. Daarom zal het programma voor iedere deelnemer variëren. Maar sommige onderdelen zijn voor iedereen hetzelfde:
- gesprekken met de groep
- individuele gesprekken met behandelaren
- gesprekken en activiteiten met je gezin
- groepsgesprekken voor ouders
- sporten met de groep
- kleine huishoudelijke taken
- schooltaken
Naast het werken aan je eigen doelen doen jullie ook leuke (creatieve) activiteiten zoals zwemmen en samen koken.
Een heel team begeleidt je bij programma:
- pedagogisch medewerkers
- GZ psychologen
- fysiotherapeuten
- een kinder- of revalidatiearts
- een ergotherapeut
- een verpleegkundige
- een diëtist
Ook je gezin en anderen die belangrijk voor je zijn, doen mee aan het programma. Jouw klachten hebben namelijk invloed op het hele gezin. Iedereen gaat er anders mee om. Op vrijdag komen je ouders naar Adelante. Zo werken jullie samen aan een ander, leuker leven.
Om ervoor te zorgen dat je niets mist van school, krijg je ook bij Adelante les. De docent van het Adelante College overlegt met jouw docenten van jouw school, opleiding of stage over jouw lesprogramma.
Na het programma van 5 weken, begin je aan je ‘nieuwe leven’.
We sluiten het programma af met een gesprek met jou, je ouders en het team van behandelaren. Daarin bespreken we wat nodig is om het goede, nieuwe gevoel vast te houden, zodat jouw en jullie leven fijn blijft.
In 2024 start Grip nog op:
- 2 november
Het verhaal van Bregje
Bregje heeft diabetes type 1 en deed ook mee aan Grip. In dit filmpje deelt ze haar ervaringen over dit klinische revalidatieprogramma bij Adelante en vertelt ze hoe het nu met haar gaat...
Ook meedoen aan Grip?
Wil je ervoor gaan en wil je je aanmelden voor Grip? Vraag vraag dan je specialist om te verwijzen naar het centrum voor obesitas in het MUMC+ (COACH) in Maastricht. Of naar het centrum Gezonde Leefstijl voor kinderen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's Hertogenbosch. In het ziekenhuis beoordelen ze of GRIP bij jou en je hulpvraag past. Als dat zo is, dan brengt het centrum jou in contact met Adelante.