DKJ BIMT 12+ jaar

Intensieve tweehandige therapie - survivalkamp voor 12 jaar en ouder (BIMT)

Je hebt een spastische arm aan één kant (cerebrale parese) en je wilt die arm meer gebruiken. Eigenlijk wil je allebei je armen kunnen inzetten. En het lijkt je leuk om te survivallen. Tijdens het hand-in-hand survivalkamp ga je dat allemaal doen.

DKJ BIMT 12 groep in de boom

15 dagen elke dag survivallen, sportieve en creatieve activiteiten doen. Met 2 handen. Want dat is BIMT. De afkorting van ‘Bimanual Intensive Movement Therapy’, intensieve 2-handige therapie.

Met wie volg je het programma?

Maximaal 10 andere jongeren doen mee aan het survivalkamp.

Wat doe je op een dag?

Een paar weken voordat het kamp begint, doen we enkele testen om te zien wat je kunt met je hand en hoe handig je bent. Dan geef jij ook aan waar je beter in wilt worden. Dat zijn je doelen van het survivalkamp.

Tijdens het programma werken we aan jouw persoonlijke doelen. Daarnaast organiseren we veel groepsactiviteiten. Het programma is een mix van activiteiten uit het dagelijks leven, survival, sport en vrije tijd. Bijvoorbeeld koken, roeien, klimmen in een boom, varen op een vlot maar ook bijvoorbeeld gamen.

2 weken lang word je 8 uur per dag op een leuke manier gestimuleerd tweehandig te werken. Hierdoor ga je je aangedane, ondersteunende hand actiever gebruiken. Op deze manier train je je ondersteunende hand heel intensief zonder dat je het idee hebt dat je aan het oefenen bent.

Onderzoeken laten goede resultaten zien in het spontaan gebruik en de kwaliteit van bewegen van de ondersteunende hand.

Na die 2 weken testen we opnieuw je handigheid. Na 6 maanden doen we dat ook nog eens. Dan weten we of het programma jouw handvaardigheid heeft verbeterd.

Wie begeleiden je?

Het programma wordt geleid door een team van bewegingsexperts. Het zijn de fysio- en ergotherapeuten van Adelante. Elke deelnemer heeft 1 of 2 begeleiders. Dit zijn studenten denk aan fysio-, ergotherapie en/of bewegingswetenschappen. Zo kunnen we je goed 1 op 1 begeleiden. En bereik je het maximale resultaat. 

Daarnaast zijn er vrijwilligers die je bijvoorbeeld helpen met koken.

Meedoen aan het programma

Lijkt het je wat om aan dit kamp mee te doen, dan heb je een verwijzing van je arts nodig. Je krijgt dan een intake bij de revalidatiearts die samen met het behandelteam beoordeelt of je kunt meedoen.

Daarna kun je je aanmelden bij het servicebureau van Adelante: 045- 528 26 00 (maandag tot en met vrijdag van 8:30 - 17:00 uur).

Kosten en vergoeding van BIMT

De zorgverzekering vergoedt voor jou alle kosten van dit survivalkamp.

Als je ouders, broers of zussen in het weekend komen, vragen we een onkostenvergoeding voor het eten en eventueel de overnachting. Het hele gezin kan overnachten in Kindervallei, naast Adelante. Kindervallei kost € 15 per persoon per nacht.

Locatie en contact

Het kamp is bij Adelante in Valkenburg. Daar verblijf en slaap je ook tijdens het kamp.