Foto NAOMI 1973

“Ik koos voor een andere aanpak met Grip. ”

Naomi

Naomi had al van alles geprobeerd. Ze begreep maar niet waarom ze haar diabetes niet onder controle kon houden. De trucjes en hulpmiddelen die ze bedacht, hielpen hooguit een week of twee voordat het weer mis ging. Uiteindelijk werd Adelante haar laatste optie…

Naomi (18) woont in Cadier en Keer en volgt de opleiding tot verpleegkundige op het Vista College in Maastricht. “Ik had echt geen zin om naar Adelante te gaan. Ik dacht dat ik me er alleen zou voelen omdat ik er niemand kende. Maar na een paar dagen was het echt heel leuk. Er werken leuke mensen en met de andere deelnemers kun je goed praten omdat zij hetzelfde hebben en ervaren als jou. Het was een hele leuke ervaring en ik heb er veel van geleerd.”

Op de vraag wat haar het meeste aansprak gedurende het programma, gaf ze aan: “Het sporten vond ik erg leuk. Ik kwam er tot mijn verbazing achter dat als ik sport, mijn lichaam daar erg hard op reageert. Mijn bloedglucose ging rap omlaag en het dalen van mijn bloedglucose ging zelfs erg lang door, tot misschien wel 6 uur. Dat was een interessante ontdekking over mezelf. Het vroege opstaan en een ‘beweegmomentje doen’, viel me niet mee. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het uiteindelijk toch wel lekker was om even een frisse neus te halen.”

Het contact met jongeren die met dezelfde problemen kampen, vond Naomi heel fijn. “Ik vond het erg fijn om met lotgenoten om te gaan. Je bent dan met mensen samen die je echt begrijpen en weten hoe het is. Ik heb fijne gesprekken kunnen voeren en geleerd dat het niet erg is als je fouten maakt. Van fouten kun je leren en vervolgens kies je een andere en betere aanpak.”

Voor Naomi ziet de toekomst er weer rooskleuriger uit. “Voordat ik naar Adelante ging was mijn motivatie ver te zoeken. Ik had er geen zin meer in omdat het allemaal niet wilde lukken. Ik zag alleen maar hoge waardes. Tijdens het programma ging het echt super goed en vond ik het leuk. Ik kreeg weer motivatie. Ook had ik even het idee dat alles na het programma zou verwateren, maar dat is gelukkig niet zo. Het programma heeft me echt geholpen en… alle kleine beetjes helpen.”