Rolstoelvaardigheid: Wij Wheelen mee!

Rolstoelvaardigheid: "Wij wheelen mee!"

woensdag 24 januari 2024

Kinderen en jongeren die rolstoel gebonden zijn, leven grotendeels in hun rolstoel. Het Wheelchair Skill team heeft het bij Adelante Kind & Jeugd mogelijk gemaakt om kinderen te trainen, maar ook om de therapeuten te trainen zodat zij de training kunnen overnemen. Het Skill team is inmiddels vier keer aanwezig geweest om ons mee te nemen in de wereld van hoog niveau rolstoelrijden.

Als de kinderen en jongeren zelf nog actief kunnen rijden, dan is de rolstoelvaardigheid essentieel. Denk bijvoorbeeld aan het op en afrijden van een stoep, de straat oversteken, een helling op en af kunnen rijden of een roltrap op en af rijden. Eén worden met de rolstoel tijdens het voortbewegen en je zelfstandig overal kunnen verplaatsen, staan centraal voor deze groep kinderen en jongeren. Stefan Knoops (bewegingsonderwijs) en Ingrid Meeuwsen (kinderfysiotherapeut) zijn de kartrekkers. Samen met collega’s kinderfysiotherapie en ergotherapie, wordt er interdisciplinair geoefend met de kinderen.

Van 24 oktober 2023 tot en met 9 januari 2024 is er twee keer per week, na schooltijd, getraind met vier deelnemers. Na deze trainingsperiode is het essentieel dat de kinderen en jongeren een periode gevolgd en gecoacht worden om hun rolstoelvaardigheden te verbeteren. Dit om de geleerde vaardigheden thuis, op school en bijvoorbeeld in de sport toe te passen. Dit aparte project “Wij Wheelen mee!” is gesubsidieerd door Johanna Kinderfonds. Samen met de kinderen/jongeren, therapeuten en ouders, hebben we op maat gemaakte begeleiding afgestemd tot twee maanden na het beëindigen van het programma. Dit traject loopt nu nog en de resultaten hiervan delen we graag met iedereen in het voorjaar.

Nieuwsgierig geworden? Kijk een minuutje mee…